Bidrag till boulehall

Boule är en idrott som är utmanande och rolig och som kan utövas av de flesta. Genom att bygga en hall kan idrotten utövas hela året oavsett väder.

Boule eller pétanque som är en variant av flera olika boulespel är ett spel och en sport, som spelas genom att kulor av stål kastas mot en liten träkula, kallad ”lille”. Det moderna spelet har sitt ursprung i Frankrike. Ordet boule är egentligen det franska ordet för klot. I Frankrike och de flesta andra länder benämns spelet pétanque. Oftast spelar man på hårt grusunderlag. Gräsmattor och sandstränder är mindre lämpliga för boule. Kloten (eller blocken i boules carrées) är oftast av stål och har en tillåten diameter mellan 70,5 mm – 80 mm och har en tillåten vikt på mellan 650 g – 800 g. Det finns både ”hårda” och ”mjuka” klot.

Ett parti boule börjar med att man skakar hand med sin motspelare och lottar om vem som ska börja. Det lag som vinner lottningen ritar en ring som är maximalt 50 centimeter och minst 35 centimeter i diameter, ställer sig i den och kastar ut lillen mellan 6 och 10 meter (gäller vuxna / unga spelare). Sedan kastar laget ett klot mot lillen. Därefter kan det andra laget välja mellan att skjuta bort klotet om det ligger nära eller att kasta ett klot som hamnar närmare än motståndarens klot. När lagen har kastat varsitt klot bedömer man vilket som ligger närmast lillen. Det lag som ligger längst ifrån får då kasta ett klot igen. En ny jämförelse görs. Så fortsätter det tills att ena laget har kastat det antal klot det disponerar. Därefter kastar det andra laget sina resterande klot. När alla klot är kastade får det lag poäng för alla klot som ligger närmare lillen än motståndarens närmaste klot. Match spelas i regel tills det ena laget uppnår 13 poäng.

Spelet sker i form av:

 • Singel: (en mot en) tre klot per lag
 • Dubbel: (två personer mot två personer) tre klot per person
 • Trippel: (tre personer mot tre personer) två klot per person

Boulehall

Genom att anlägga en boulehall åstadkommer man en anläggning som kan användas hela året oavsett väder. Det gör att verksamheten är enklare att planera och anläggningen blir en naturlig samlingsplats.

En boulehall är en stor investering men i vissa fall kan man få hjälp att finansiera investeringen. Vi kan ibland åstadkomma en finansiering som består av en mix av medel. Kontakta oss för en förutsättningslös dialog kring vad som är möjligt.

Bidrag till en boulehall

Är ni en förening som vill investera i en bouleanläggning är ni välkomna att höra av er till oss för en förutsättningslös dialog kring vilka förutsättningar som finns för att lösa investeringen.

För mer information kring ett eventuellt samarbete vänligen kontakta oss enligt nedan.

  1. Namn Organisation (obligatoriskt)

  2. Namn kontaktperson organisation (obligatoriskt)

  2. Telefonnummer (obligatoriskt)

  3. E-post kontaktperson (obligatoriskt)

  6. Beskriv projektet i korthet, exempelvis: syfte, mål & målgrupp/-er, budget & ev. samarbeten.(obligatoriskt)