Bidrag motorsport

motorsport bidrag

Bidrag för investeringar i motorsport

Motorsport är sport som bedrivs med motordrivna fordon som bil, motorcykel (mc), racerbåt och flygplan. Några av de vanligaste formerna av motorsport är dessa nedan.

Motocross, MX, är en motorsport som körs med motorcykel på kuperad grus-, sand- eller jordbana. En mer publik- och TV-vänlig variant är så kallad stadioncross, eller supercross, som oftast körs inomhus. En modern motocrossbana är vanligtvis mellan 1,5 och 2 kilometer lång och 3 till 6 meter bred. Banorna följer vanligtvis den naturliga terrängen men har också inslag av artificiella hinder i form av olika sorters hopp.

Enduro är en motorsport där motorcyklar körs på banor i svår terräng. Namnet kommer av den spanska och italienska formen av det engelska ordet endurance, som betyder uthållighet. Det finns även enduro för snöskoter. Det nationella idrottsförbundet för enduro i Sverige heter Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (förkortning Svemo) och är medlem i Riksidrottsförbundet. Svemo består av cirka 500 lokala klubbar. Svemo godkänner banor, bevakar regler och utfärdar licenser till förare och funktionärer. Svemo består av grenarna Motocross, Speedway, Isracing, Dragracing (för mc), Roadracing, Trial, Supermoto, Minimoto och Snöskoter.

Speedway står i Europa för en motorsport, där man tävlar med speciella motorcyklar på en doserad rundbana, tillfälligt uppbyggda banor kan dock vara odoserade. Underlaget består huvudsakligen av grus med inblandning av lera eller lerskiffer. På de flesta andra kontinenter är speedway en motorbana där man kör runt runt, för biltävlingar eller en motorväg för snabb biltrafik. En speedwaymatch körs mellan två lag bestående av sju förare. Förare sex och sju kallas ”reserver”. Hemmalaget kör i röd och blå huva, bortalaget i vit och gul. I Sverige är samlingsnamnet för speedway, isracing, flat track, gräsbana och långbana den engelska termen track racing, taget efter arenan de genomförs på.

Det nationella idrottsförbundet för speedway i Sverige är Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (Svemo).

Rally kallas en motorsportstävling som omfattar en relativt lång sträcka. Rally körs på vägar, så kallade ”specialsträckor”, som är avstängda för annan trafik och där det gäller att ta sig från start till mål på kortast möjliga tid. Mellan specialsträckorna kör man ”transportsträckor” där de allmänna trafikreglerna gäller. Till skillnad från biltävlingar på bana finns det förutom förare, även en kartläsare med i bilen under rallytävlingar.

Finansiering av investeringar i motorsport

Om ni är en motorsportförening som bedriver verksamhet kommer ni förr eller senare stå inför vissa större investeringar. Om ni har satt av medel i en särskild fond för detta så innebär det självklar inte några problem. Om ni saknar dessa medel kan det dock bli värre att lösa finansieringen. Speciellt om man har en anläggning och arrenderar marken. Då ser ofta en bank anläggningen som en otillräcklig säkerhet för ett lån. Eventuellt kan vi då hjälpa till och matcha ert behov mot en lämplig fond som kan finansiera projektet. Det är många faktorer som avgör om ni som förening är kvalificerade att erhålla ett bidrag. Kontakta oss för en förutsättningslös dialog så går vi igenom om just ert projekt är kvalificerat att söka medel för.

Kontakta Svensk Bidragsförmedling

Om ni är en ideell förening som önskar investera i er motorsportanläggning så kan vi eventuellt hjälpa er med en finansiering. Hör av er till oss så går vi igenom just era förutsättningar att finansiera projektet.

För mer information kring ett eventuellt samarbete vänligen kontakta oss enligt nedan.

    1. Namn Organisation (obligatoriskt)

    2. Namn kontaktperson organisation (obligatoriskt)

    2. Telefonnummer (obligatoriskt)

    3. E-post kontaktperson (obligatoriskt)

    6. Beskriv projektet i korthet, exempelvis: syfte, mål & målgrupp/-er, budget & ev. samarbeten.(obligatoriskt)