Bidrag för att bygga padelhall
Bygga padelhall (utomshusbanor eller en inomhushall för padel). Är ni en förening som vill bygga padelhall eller utomhusbanor för padel? Här har vi samlat mycket information om padel och även sådant som är viktigt att tänka på när ni planerar att anlägga en padelhall. Har ni frågor är ni självklart välkomna att höra av er.
Padel historia
Padel är en sport som på senare tid vuxit lavinartat i Sverige och på andra platser i världen. Enkelt förklarat är padeltennis eller padel en rackesport som framförallt utövats i Spanien och Latinamerika. Ursprunget är inte helt klarlagt men enligt många så förekom spelet på engelska kryssningsfartyg under 1920-talet. Det spel som idag är padel vad gäller principer och regler utformades först år 1974. Världesmästerskapet i padel arrangerades för första gången år 1992 och spelas sedan dess vartannat år.
Spelet påminner om andra etablerade former av ”minitennis” som Paddle Tennis och Platform Tennis men har egna regler för själva spelet, poängräkning, utrustning och spelplanens utformning.
Padel har miljontals utövare i Spanien och Latinamerika och det finns tusentals banor. Bara i Argentina är antalet utövare cirka tre miljoner och antalet banor är uppe i cirka 10 000 st. I Sverige har idrotten på senare tid etablerat sig starkt och antalet banor är idag (2016) uppe i cirka 130 st. Padel i Sverige kan du se en lista över de banor som finns i Sverige idag.
Så spelas padel
Här kommer en kort sammanfattning om hur padeltennis som spel fungerar.
- Spelare, det vanligaste är att spelet sker som dubbel mellan två par spelare.
- Serve, serven måste slås underifrån. Andraserve tillåts precis som i tennis. Boll som träffar väggarna runt banan efter studs i marken är fortfarande i spel på samma sätt som i sqaush, platform tennis eller real tennis. Det är tillåtet att valla bollen i sin egen glasvägg över på motståndarnas planhalva.
- Poäng: Poängsättning sker precis som i tennis
- Boll: Spelas oftast med vanliga tennisbollar. Vid tävlingspel används tennisbollar med samma vikt och studsegenskaper som typ-I tennisbollar. Bollarna får enligt reglerna ha något mindre diameter än tennisbollarna (nedre gräns 63,5 mm för padel mot 65,4 mm för tennis).
- Racket: Av kompositmaterial utan strängar med slagytan perforerad av hål. Racketen påminner om de som används i platform tennis men har egna specifikationer.
- Spelplanen: Banan har ett golv av betong, cement, plast eller konstgjort gräs. Den är utformad som en miniatyr av en tennisbana med måtten 10×20 m, i mitten delad av ett centralt 0,88 m högt nät. Banan är kringbyggd av 4 meter höga väggar av glas eller tegel, den sista övre metern dock av ett stängsel.
Finansiering när man vill bygga en anläggning för padel
Om ni är en ideell förening som önskar bygga padelhall med en eller flera banor så kan vi eventuellt hjälpa er med en finansiering. Hör av er till oss så går vi igenom just era förutsättningar att finansiera projektet. Kontakta Svensk Bidragsförmedling.
Leverantörer av padel i Sverige
Några tips när ni skall bygga padelhall är enligt följande.
- Antalet banor. Ett vanligt misstag är att bygga för få banor. Om ni tror att det finns en efterfrågan för idrotten så är vår rekommendation att bygga minst 3-4 banor. Detta för att kunna möta efterfrågan men även kunna genomföra tävlingar, aktiviteter etc. En bana blir ofta fullbokad.
- Ljudisolering, se till att ljudisolera på bästa sätt för att undvika onödigt störande ljud.
- Takhöjd, bygg inte för lågt. Detta gör att spelet inte kommer till sin fulla rätt om man inte kan spela med ”lobbar” etc.
- Belysning, se till att installera en belysning som förbättrar spelkänslan.
- Golv, tänk på att ett rätt installerat golv och ett slitstarkt underlag är en förutsättning för att spelet skall bli bra och minimera underhållet av banan.
Det finns också risker om man väljer ett glas som inte håller rätt kvalitet eller är installerat på ett sätt som gör det ”ömtåligt”. Det är alltså viktigt att både använda ett kvalitativt glas och kvalitativa lister för att foga samma glaspartierna.
Vad gäller leverantörer i Sverige så finns det flera aktörer som kan installera padelanläggningar. Några av de mest anlitade leverantörerna är Trafik & Fritid, se mer information på www.trafik-fritid.se och Unisport, se mer information på www.unisport.com.
För mer information kring ett eventuellt samarbete vänligen kontakta oss enligt nedan.
Se nedan för en förteckning över Padelanläggningar i Sverige under hösten 2016.
Läs mer om padel på Wikipedia här https://sv.wikipedia.org/wiki/Padeltennis